Förslag i LSS-utredning skapar oro

Publicerad

Hilda är flerfunktionshindrad och fyller snart nio år. Hon har behövt hjälp ända sedan födseln och varit svårt sjuk. Familjen fick tidigt insatser och personlig assistans, men nu är mamma Erika Janske orolig att hon inte kommer fortsätta att få den hjälp hon behöver för att familjen ska kunna leva ett fungerande liv.

– Innan vi fick personlig assistans fick vi avlastning på sjukhuset för att vi som föräldrar skulle kunna sova. För att livet skulle fungera överhuvudtaget.

Från flera håll i landet gör sig föräldrar hörda med deras oro efter att LSS-utredningen presenterades i torsdags. Den föreslår bland annat att personlig assistans för barn under 16 år ska ersättas med insatsen personligt stöd till barn, med kommunen som huvudman.

– Hon har personlig assistans dygnet runt, vi har en grupp på sju personer som följer med i allt hon gör, både hemma, på skolan, under nätterna och i alla hennes aktiviteter. De har ingående kunskap i vad som gäller för henne, bland annat med medicinering och kommunikation. Det gör att vi klarar av det här som familj.

Ytterligare en oro är hur många kommuner det finns i Sverige och om besluten kommer skilja sig åt beroende på var man bor.

-Jag tänker eftersom det är kommunen som ska besluta är risken att det blir väldigt ojämlikt beroende på var man bor. Vad händer till exempel i den kommunen som kanske inte har lika bra ekonomi, frågar sig Erika.

Se klippet ovan när Erika uttrycker sin oro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer