Hör nämndens ordförande Peter Jonsson (S) berätta om förslaget och om föräldrarnas reaktioner på det. Foto: Torsby kommun

Förslaget: Lägg ned Aspeds skola

Uppdaterad
Publicerad

Det sviktande elevunderlaget och ett underskott i ekonomin gör att man i Torsby kommun nu har föreslagit att Aspeds skola i Vitsand samt fritids och förskolan Junibacken läggs ned. Om förslaget går igenom läggs verksamheterna ned redan från och med skolstarten i höst.

I måndags togs beslutet i KSAU att skicka vidare till kommunfullmäktige ett oförändrad rambudget vilket innebär ökade kostnader på åtta miljoner kronor inom Barn- och utbildningsförvaltningen i Torsby kommun. Enligt nämndens ordförande Peter Jonsson (S) går det inte att ”osthyvla” inom verksamheterna mer utan nu behöver större åtgärder tas vid.

På Aspeds skola går idag ett 20-tal elever från förskoleklass upp till årskurs fem. På Junibackens förskola går åtta barn.

– Det är svårt att få ihop en verksamhet som blir bra pedagogiskt och socialt och prognosen visar dessutom att det blir ännu färre barn närmaste åren, säger Peter Jonsson, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Förslaget ska upp i nämnden

Arbetsutskottets förslag kommer nu närmast att tas upp i nämnden den 18 juni. Går det igenom där ska det avgörande beslutet tas senare i kommunfullmäktige.

”Många besvikna”

Personal och föräldrar informerades om förslaget i går.

– Detta är det tråkigaste man kan göra som fritidschef. Det klart att det är många besvikna föräldrar och det förstår jag.

Skola i centralorten istället

Om förslaget går igenom har eleverna möjlighet att söka skol- och förskoleplats där de önskar, men Jonsson tror att de flesta kommer att söka sig till Holmesskolan eller Frykenskolan i centrala Torsby.

Nedläggningsförslaget kommer inte innebära uppsägningar av personal utan dessa kommer, enligt Jonsson, att få nya jobb inom barnomsorgen i kommunen där det finns vakanser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.