Mumintrollet 1969. Foto: SVT.

Förstudie om Muminvärlden presenterades

Uppdaterad
Publicerad

Både ris och ros har Mumintrollet och hans vänners planer på en flytt till Karlstad rönt den senaste tiden.

I dag kom ytterligare ett inlägg i debatten i form av en förstudie där Business Värmland presenterade fördelarna med en eventuell etablering av Muminvärlden.

– En snällare upplevelsepark är svårt att hitta, menar Göran Österman från Business Värmland.

Idag samlades representanter från bland annat Visit Karlstad, Hotellgruppen och Buisiness Värmland för att redogöra för den förstudie som gjorts i hopp om att Muminvärlden ska etablera sig på Skutberget i Karlstad. Förstudien har gjorts av Eigil Ulfsön Rian på uppdrag av Business Värmland.

– Det är oerhört viktigt att vara först i Sverige och i nuläget är det Karlstad man planerar för från Muminvärldens sida. Så länge intentionen från staden är att etablering ska ske så fortsätter planeringen. Men ska man vara realistisk så handlar det om år 2020 eller 2021 innan vi kan vara igång, säger Eigil Ulfsön Rian.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Bra för barnfamiljer

När nu förstudien är gjord så är gruppen som samlades idag entusiastisk. Från hotellgruppen ser man att Muminvärlden kommer att kunna bli en anledning för barnfamiljer att välja Karlstad under semestern.

– Lerinmuseét har ökat reseanledningen till Karlstad, säger Helena Andersson som representerar hotellgruppen, men familjer behöver det tillskott som Muminvärlden skulle ge.

”Park med mjuka värden”

Etableringen av Muminvärlden har mötts av kritik och oroliga Karlstadsbor har menat att ett viktigt friluftsområde kan gå förlorat. Men i förstudien konstaterar man att Muminvärlden är en ”upplevelsepark med mjuka värden”.

– En snällare upplevelsepark är svårt att hitta, menar Göran Österman från Buisiness Värmland.

Han har tidigare jobbat med att locka andra företag och viktiga etableringar till Värmland och tycker att Muminvärlden är mer än bara ett resmål för barnfamiljer, han ser arbetstillfällen.

– Om vi skulle lyckas att få till den här etableringen så säger man ju att det skulle handla om 250-300 arbetstillfällen. Det kan ju bli fler än så, säger Göran Österman.

Stor betydelse

Och själv är han supertaggad för att få se Snusmumriken med flera på värmländsk mark.

– Det är jättespännande! Att få ett sådant välkänt varumärke till Värmland kommer att få jättestorbetydelse. Då tror jag många andra får anledning att fundera på varför ett sådant stort varumärke väljer Värmland och Karlstad  – och då får vi en chans att förklara det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet