– Det är det blå området det handlar om för Muminvärlden, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M). Foto: SVT

Många reaktioner på Muminvärldsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommun har fått både ris och ros av invånarna efter att planerna på en Muminvärld på Skutberget i presenterades. Helt klart är att planerna engagerar.

Det var under tisdagen som Karlstad kommun kallade till presskonferens för att presentera de planer man har för att utveckla Skutberget. Vi presskonferensen kom det fram att kommunen för en dialog med företaget Muminvärlden om att öppna en temapark i området. Och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Läs mer: Skutbergets vänner kritiska till planerna på en Muminvärld

På kommunens Facebooksida har över tusen personer reagerat, många av dem har också lämnat kommentarer i kommentarsfältet. Här är några av de som är kritiska till den eventuella satsningen:

Planer på Muminvärld i Karlstad

”Bedrövligt att riva Karlstads finaste friluftsområde för ett kommersiellt cirkusalternativ som på 80-talet skrämde livet ur oss som var små då. Vad har Mumintrollen med Karlstad att göra?”

”Nej! Jag tänker mig att de barn som växer upp just nu i Sverige inte har en aning om vad Mumintrollen är för något. Det är personer födda på 50-, 60-talet som har vuxit upp med Mumintrollen. Dessutom verkar det då som, ifall detta byggs, att sol och bad på Skutberget kommer då att inte vara möjligt längre”

”Satsa på något för alla åldrar, mumiepark kanske för de minsta , vi har ungdomar/barn , äldre och många olika åldrar som ska kunna säga va vi invånare vill ha i Karlstad , inte politiker som ska avgöra vad som ska satsas på.”

Läs mer: Muminvärldens vd: ”Finns alltid motstånd vid utveckling

Men planerna, som om de blir verkligen skulle kunna innebära att 200 000 besökare lockas till Karlstad, välkomnas också av flera personer. Här är några av de kommentarerna:

”Äntligen något som skulle sätta Karlstad på kartan inom turism. Legoland, Liseberg, Mumindalen. Bra initiativ Karlstad”

”Ett perfekt tema på en park i friluftsmiljö, skog och sjö. Skutberget kommer passa jättebra, och nära till campingen. Jag tror det kan bli toppen.”

”Jippi, äntligen händer det nått i Karlstad! Bra om nått utvecklas i aktiviteter. Mariebergsskogen skulle även behöva utvecklas så det blir mer attraktivt att åka dit”

Kommunen tar reaktionerna med ro

Trots att många av kommentarerna på kommunens Facebooksida är negativa så har kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) en annan bild av reaktionerna:

– Det jag har nåtts av är övervägande positiva kommentarer. Sedan finns det en hel del negativa också, men i många fall innehåller de negativa kommentarerna rena missförstånd eller sakfel. Som till exempel att stora delar av Skutberget inte kommer att vara tillgängligt för allmänheten. Den är satsningen skulle bara utgöra tre procent av hela området om den blir verklighet. Man får försöka svara på det som är missuppfattningar och jag har också respekt för dem som inte är positiva, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet