Tomi Lohikoski, vd Muminvärlden. Foto: SVT

Räknar med 300 000-400 000 besökare

Publicerad

Muminvärldens VD Tomi Lohikoski berättar varför Karlstad är den plats som är mest intressant för en etablering av Muminvärlden i Norden. Han svarar också på kritiken från motståndare till en temapark på Skutberget i Karlstad.

Muminparken i Nådendal utanför Åbo i Finland har funnits i 25 år, och sakta men säkert har tankarna på att öppna ytterligare en park i norden växt inom företaget. Som vi berättade igår för företaget diskussioner med Karlstad kommun om Skutberget i Karlstad som plats för parken.

Läs mer: Skutberget blir Mumindalen

Vad är det på Skutberget som gör att ni är intresserade av just den platsen och inte andra platser i Karlstad?

– Kommunen har föreslagit flera olika platser, men det som talar för Skutberget är att det är en vacker plats med goda trafikförbindelser, och många andra orsaker, säger Muminvärldens VD Tomi Lohokoski till SVT Nyheter Värmland.

Han menar att betydelsen av en temapark med Mumin i Karlstad är större än många tror. 

– 1993, när parken grundades i Nådendal utanför Åbo, så var beläggningen på hotellen under sommartid på ungefär 40-50 procent. När parken öppnade hade de 110 procents beläggning i juli, med extrabäddar i rummen. Så det bringar mycket gott med sig, säger han.

Hur många besökare räknar ni med?

– Vi har undersökningar och beräkningar på gång och räknar med större besökarantal än i Nådendal. Där har vi ungefär 200 000 besökare under året, och vi tror att det kommer att vara 300 000- 400 000 besökare i Karlstad.

Vad finns det ytterligare för platser som ni för diskussioner med?

– Vi diskuterar med andra ställen också, men så länge som det inte är så aktuellt som Karlstad är, som själv vill vara aktivt och föra projektet framåt, så vill vi inte gå ut med de andra platserna.

Efter att kommunen berättade om planerna på Skutberget under gårdagen har SVT Nyheter Värmland fått många upprörda kommentarer i sociala medier från människor som inte tycker att det är någon bra idé att bygga en muminvärld på Skutberget. Många är kritiska mot att natur- och motionsområden försvinner. Men Muminvärldens VD tar kritiken med ro. Han menar att man måste se till helheten, att turismen växer och att en etablering skulle leda till fler arbetstillfällen i Karlstad.

Läs mer: Skutbergets vänner kritiska till planerna på en Muminvärld

– Generellt är det så att alltid när det sker utveckling finns det motstånd. Det är helt förståeligt att folk har ett eget intresse i området. Det finns många goda saker med det här, och har jag förstått rätt så blir det nya motionsspår och servicehus på Skutberget, säger han.

Hur nära är ni en etablering i Karlstad nu?

– Vi är intresserade och Karlstad kommun är intresserade också. Men innan beslutet är slutligt så krävs det ganska mycket ännu. Vi har inget avtal, inget annat än en dröm att etablera oss i Karlstad.

Vad är det som återstår då, innan ni bestämmer er?

– Vi måste komma vidare med vår egen planering, hur parken ska bli, hur vi finansierar det hela, och kommunen måste komma vidare med sin planering. Vi måste mötas i tankarna för att se om det är möjligt att bygga till exempel ett muminhus med de kraven som vi har. Överhuvudtaget att pusselbitarna passar ihop, säger Tomi Lohokoski, VD på Muminvärlden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet