Försvarsadvokaten Per Eriksson tycker åklagarens bevisning är tunn. Foto: SVT

Försvaradvokaten: ”Min klient blev tvingad”

Publicerad

Per Eriksson som försvarar en av de misstänkta 19-åringarna dömde idag ut åklagarens bevisning. Hans klient och de två medåtalade nekar till brott.

– Han säger att han har blivit tvingad hit till Karlstad för att köra en bil, det är det han har gjort.

19-åringens DNA och fotavtryck återfanns i företagarens hus och är en del av den bevisning åklagare Per Svensson presenterade idag. Försvaret anser dock inte att det finns något som binder honom till brott.

– Vi har kunnat visa att det inte är hans skor han har på sig när han grips utan att han blivit tvingad att byta skor. DNA:t kommer han förklara vid förhöret i morgon, säger Per Eriksson.

Vem är det som har tvingat din klient till Karlstad?

– Han har inte velat namnge den personen, men i förundersökningen finns det ju uppgifter om att polisen har delgivit en person misstanke om detta.

Vad tänker du om bevisläget som åklagaren lagt fram?

– Jag tycker det är tunt mot min huvudman, det är inte så att det ska leda till en fällande dom.

Begärs utvisad

Åklagare Per Svensson begär även att 19-åringen som Per Eriksson försvarar ska utvisas, med hänvisning till att han är utländsk medborgare och har begått grova brott. Detta är något han motsätter sig.

– Jag menar att det inte är möjligt att begära honom utvisad med hänsyn till att han har varit här i fem år och kom innan han var 15 år, säger Per Eriksson.

Vad säger din klient om hans inblandning i det här?

– Direkt när han blev anhållen lämnade han en förklaring ändå har han suttit frihetsberövad i fem månader, så han tycker det är oerhört jobbigt.

Varför sprang han ifrån flyktbilen när polisen stannade den?

– Det kommer han förklara i förhöret under morgondagen, svarar Per Eriksson.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.