De tre åtalade nekar till brott Foto: SVT

Rättegång mot rånartrio inledd

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren lade under förmiddagen fram sakframställan och bevis som ska styrka den långa raden av åtalspunkter. Grovt rån, olaga frihetsberövande, grovt övergrepp i rättssak, grov misshandel, grovt olaga hot och olaga frihetsberövande.

Det var den 4 april som tre maskerade och beväpnade män trängde sig in i hemmet hos en av länets mest kända företagare.

De tre männen band företagaren med kablar och rånade honom på 230 000 kronor och en guldklocka värd 60 000 kronor. En släkting och granne till företagaren kom in och försökte ingripa mitt under rånet, även han blev nerslagen och sparkad.

Per Svensson är åklagare i målet Foto: SVT
Vid rånet kom trion över 230 000 kronor och en guldklocka Foto: SVT

Kort efter rånet kunde polisen, efter en kortare polisjakt, gripa de tre männen i Kristinehamn. De hade då delar av stöldgodset i bilen.

Trion står åtalade för grovt rån, grov misshandel, grovt olaga hot, grovt frihetsberövande och grovt övergrepp i rättsak.

Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se

De tre åtalade, en 20-åring och två 19-åringar, är från Södertälje och alla tre nekar till brott på alla punkter som gäller rånet, däremot erkänner samtliga åtalet som gäller ringa narkotikabrott.

Åklagaren yrkade också att en av de tre utvisas från Sverige och förbjuds att återvända. Detta motsatte sig mannen själv.

– Jag kommer att visa att de tre tilltalade kan knytas till brotten på flera sätt, till bilen, flyktvägen och brottsplatsen, bland annat genom teknisk bevisning, säger Per Svensson.

Rättgången hålls vid Tingsrätten i Karlstad Foto: SVT

Åklagare Per Svensson redovisade delar ur rättsintyget med de skador företagaren och hans släkting fick av misshandeln.

Han redovisade även vilka fynd som gjorts i flyktbilen. Där återfanns bland annat delar av stöldgodset, kläder, reflexvästar och blodspår och även längs flyktvägen återfanns kläder och delar av stöldgodset.

Bland bevisen finns också en kartläggning av de telefoner gärningsmännen ska ha använt, som också kan binda dem till Karlstad både vid brottstillfället och en rekognoseringsresa den 26 mars cirka en vecka före rånet.

– Det är aktuellt med ett kännbart fängelsestraff, säger åklagare Per Svensson.

Företagaren begär totalt 624 173 kronor i skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.