Ett tiotal personer från organisationen Missing people har hjälpt till i sökandet efter den försvunne mannen. Foto: Björn Lundberg

Ännu inga spår efter den försvunne mannen i Koppom

Uppdaterad
Publicerad

En dement äldre man anmäldes igår försvunnen från sin bostad i Koppom. Han sågs senast klockan ett på natten till torsdag. På lördagsmorgonen började man leta i älven vid Köla kyrka.

– Någon tror sig ha sett något i vattnet, oklart vad. Det finns ingenting mer än själva platsen som tyder på ett samband, det är ett av de tips vi fått in, sa polisens presskommunikatör Stefan Dangardt knappt två timmar efter att sökandet i vattnet påbörjats.

Det är höga flöden i älven och under natten har temperaturen i området legat runt noll grader. På vissa håll föll snöblandat regn.

Sökandet har pågått dygnet runt sen torsdag morgon.

– Jag tror inte man kommer ge sig innan man hittar personen, vare sig han är vid liv eller inte, säger Nisse Vik Johansen som är sökledare för Civilförsvarsgruppen.

De letar med fyrhjulingar och bandvagn i ett område som sträcker sig från valfjället i norr och kommungränsen till Årjäng i söder.

Inga spår

Det var mannens son som anmälde sin pappa, som är i 80-årsåldern och dement, försvunnen.

Polisen gick i ett tidigt skede ut med en vädjan till boende i Koppom att kolla igenom uthus och liknande för att se om mannen gått in där för att sova eller hitta värme. Polisen tror att han kan ha varit klädd i en mörkgrön tröja och mörkblå byxor vid försvinnandet.

– Arbetet går inte så mycket framåt, vi har inga spår alls efter honom. Vi har utvidgat sökområdet, sa Christina Hallin vid 15-tiden på fredagen.

– Det är som om han bara försvunnit, säger Nisse Vik Johansen.

”Sök ordentligt i uthus”

Polisen uppmanar allmänheten att ringa in tips till 114 14. Om mannen påträffas är det dock 112 som gäller. Återigen uppmanas även allmänheten att söka i Koppom.

– Om man söker i uthus och lador, titta verkligen ordentligt, säger Christina Hallin.

Helikopter och drönare

På fredag morgon utökades sökinsatsen med hemvärnet, Missing People och frivilliga gruppen från Civilförsvarsförbundet. Polisens har även använt sin helikopter i sökandet.

– Vi fortsätter sökandet med helikopter så länge det är ljust. Vi fortsätter sen så länge det är säkert för personalen, sa Christina Hallin på fredagseftermiddagen.

Ytterligare en man försvann under torsdagen i Västra Värmland – närmare bestämt i Högvälta utanför Arvika – men han hittades senare under dagen.

På lördagseftermiddagen hittades mannen död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.