Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anders Tallgren (S) om sin vision för bostadssituationen i Karlstad hur han vill lösa bristen på bostäder. Foto: SVT

Fortsatt bostadsbrist – så vill Karlstadspolitikern lösa den

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på bostäder i sju av Värmlands kommuner. Det visar länsstyrelsens regionala bostadsmarknadsanalys för 2022. Bostadssituationen påverkas av de kraftigt stigande räntorna och hög inflation.

Dessutom avvecklar regeringen investeringsstödet för byggande av hyresrätter och studentbostäder. Enligt länsstyrelsens analys finns även risk för att många planerade lägenheter i Värmland aldrig blir producerade, om det inte tillförs mer pengar till stödet de kommande åren.

Bostadsbristen i Värmland gäller Arvika, Torsby, Grums, Kil, Hammarö och Kristinehamn och länets residensstad Karlstad.

Oro för konjunktur och avskaffat stöd

I Karlstad är det maktskifte i kommunledningen efter valet när socialdemokraten Anders Tallgren blir ny ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Det är klart att vi ser med viss oro nu på konjunkturen och det avskaffade statliga investeringsstödet. Samtidigt ser vi att det byggs en del och vi har många byggare och aktörer som hör av sig och vill fortsätta, säger Tallgren (S).

I klippet berättar Anders Tallgren (S) om sin vision för bostadssituationen i Karlstad hur han vill lösa bristen på bostäder.

Investeringsstöd

Statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande infördes i november 2016.

Riksdagen beslutade den 1 december 2021 att avveckla investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studerande efter årsskiftet 2021/22. Beslutet innebar att en ansökan om stöd skulle ha kommit in till länsstyrelsen senast den 31 december 2021.

Regeringen fullföljer nu avvecklingen och föreslår i budgetpropositionen för 2023 att medel tillförs för att kunna betala ut stöd till alla som beviljats stöd före den 31 december 2022.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.