Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det löser man inte bara på en dag eller två”, säger Erika Janske om Ivo:s beslut att stänga ner Humanas personliga assistans redan på fredag. Foto: SVT

Fortsatt oklart om Humanas assistans – Föräldern Erika: ”Inte många dagar att spela på”

Uppdaterad
Publicerad

Redan på fredag kan uppåt 250 kommuner tvingas ta över driften av den personliga assistans som Humana ansvarar för.

– Det är mycket som behöver ordnas och det löser man inte bara på en dag eller två, säger föräldern Erika Janske som valt att byta assistansbolag för sin dotter och som är kritisk till den korta tidsfristen.

Hennes dotter är beroende av personlig assistans dygnet runt, i klippet berättar hon hur Ivo:s beslut påverkar dem.

Det var i förra veckan som Ivo beslutade att dra in Humanas tillstånd för personlig assistans. Beslutet gäller i hela Sverige och omedelbart – med en tio dagars tidsfrist för att ordna nya assistansbolag åt kunderna. Humana har dock överklagat beslutet och hoppas få inhibition, alltså att verksamheten får fortsätta tills dess att förvaltningsrätten avgjort saken.

Kommunens ansvar

Bara i Värmland berörs 60 personer som tillsammans har hundratals assistenter. 22 av dem bor i Karlstad och där har kommunen sedan tidigare ingen egen assistansverksamhet.

Men, det är hos kommunen som det yttersta ansvaret för att ordna den personliga assistansen ligger och beställarchefen Per Söderberg på vård- och omsorgsförvaltningen säger att de har beredskap för att kunna lösa situationen tills på fredag, om de blir tvungna.

– Utgångspunkten är ju att de (kunderna, reds anm.) ska få samma assistans utförd som de har beslut kring så förhoppningen är att de inte märker någon skillnad alls, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.