• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Domaren och den tidigare anställde juristen misstänktes för köp av sexuella tjänster. Foto: SVT

Förundersökningen mot domaren läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen mot en domare och en tidigare jurist i Värmlands tingsrätt, som misstänkts för att ha köpt sexuella tjänster av två kvinnor i Karlstad, läggs ner.

– Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck.

Däremot kan båda anmälas till Statens ansvarsnämnd av Lars Holmgård, chef för Värmlands tingsrätt.

Det var i mitten av maj som juristen och domaren tillsammans gick ut på krogen i Karlstad. Där träffade de två kvinnor i 20-årsåldern och de fyra fortsatte kvällen tillsammans.

Mer detaljer kring vad som sedan hände vill åklagaren Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren i Malmö, som leder förundersökningen, inte gå in på – men de två männen misstänktes för köp av sexuella tjänster. Åklagaren har dock nu beslutat att förundersökningen ska läggas ner.

– På det utredningsmaterial som finns går det inte att bevisa att de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt. Det går inte att bevisa de objektiva förutsättningarna för att förfarandet ska vara brottsligt, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren, i ett pressmeddelande.

Kan anmälas till Statens ansvarsnämnd

Lars Holmgård, chef för Värmlands tingsrätt, kan nu anmäla domaren och juristen till Statens ansvarsnämnd som kan besluta om disciplinära åtgärder.

– Jag ska överväga om jag anser att det här är ett ärende för dem eller inte. Jag som chef kan inte dela ut varningar eller disciplinära påföljder utan det måste gå via Statens ansvarsnämnd, säger Lars Holmgård.

Hur upplever du hela den här historien?

– Det har varit jobbigt för alla inblandade och det är många som tar detta hårt. Det är även illa om det skulle vara så att det här påverkar förtroendet för domstolen.

Kommer domaren och juristen att kunna medverka vid fall som rör exempelvis sexköp framöver?

– Det är det jag måste fundera över, jag har inget svar där än, säger Lars Holmgård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En domare vid Värmlands tingsrätt och en tidigare anställd jurist vid tingsrätten är båda misstänkta för köp av sexuella tjänster. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer