Torsby kommun bröt inte mot lagen genom att genomföra digitala sammanträden i kommunfullmäktige, enligt förvaltningsrätten i Karlstad. Foto: TT

Förvaltningsrättens dom: Digitala möten är lagliga

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Karlstad anser att beslutet om att genomföra sammanträden på distans i Torsbys kommunfullmäktige inte är olagligt.

Två ledamöter, Roger Larsson (KD) och Roland Jonsson (politisk vilde) överklagade besluten att de inte fått delta fysiskt på möten till förvaltningsrätten. De menade att folkvalda ledamöter genom beslutet utestängdes från att närvara fysiskt vid sammanträdena samt att sammanträden genomförts utan att deltagarna kunnat se varandra hela tiden.

”Ingen otillåten negativ påverkan”

I domen från förvaltningsrätten, där beslutet var enhälligt, konstateras nu att kommunallagen inte uppställer något hinder mot att deltagande i sammanträde sker på distans. Inte heller finns det något lagligt hinder mot att låta ordföranden vid respektive sammanträde ta ställning i denna fråga.

– Bestämmelserna om deltagande på distans är visserligen främst avsedda att ge en möjlighet till deltagande i beslutsfattande som annars inte hade kunnat ske. Lagtexten uppställer dock inget hinder mot att fullmäktige genomför sammanträden på distans till exempel under nu rådande pandemi, säger Carina Ludvigsson, rådman, i ett pressmeddelande.

– Kommunens beslut har inte inneburit en otillåten negativ påverkan på den demokratiska beslutsprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.