Alla Värmlands kommuner har nu infört digitala kommunfullmäktigemöten. Foto: SVT

Politikerna i Torsby oeniga – domstol avgör om digitala möten är lagliga

Uppdaterad
Publicerad

Sedan coronapandemin bröt ut har alla Värmlands kommuner infört digitala kommunfullmäktigemöten. I Torsby är politikerna oeniga om det är lagligt eller ej.

Två ledamöter, Roger Larsson (KD) och Roland Jonsson (politisk vilde) har överklagat besluten att de inte fått delta fysiskt på möten till förvaltningsrätten.

– Lagen säger att det ska vara ett fysiskt möte och den som ska delta digitalt ska anmäla sig. Det är en demokratiskt fråga, säger Roland Jonsson.

Coronaviruset i Värmland

Följer råden

Kommunalrådet Peter Jonsson (S) säger att de följer råden från SKR (Sveriges kommuner och regioner).

– Vi kan bara följa de råden. Det är en pandemi med över 12 000 döda i Sverige och vi måste göra ett så säkert och tryggt fullmäktige som möjligt.

Fungerar bra i Eda

I Luleå slog förvaltningsrätten fast att den kommunens digitala möten bröt mot kommunallagen eftersom alla deltagare inte kunde se varandra.

Men i 15 av länets 16 kommuner hålls digitala möten utan protester.

Johanna Söderberg (C), kommunalråd i Eda kommun, där det är digitala möten som gäller, säger att det visserligen varit några mindre tekniska problem men att det i stort fungerat bra i den kommunen.

– Om vi kan se varandra och höra varandra allihop så blir det ju inte så stor skillnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet