Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Larsson (M). Foto: SVT

Fredrik Larsson (M) ger inte upp hoppet om att styra regionen – trots att samverkan fallit

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Valresultatet tyder på ett maktskifte i Region Värmland men den nuvarande regionstyrelseordföranden och moderaten, Fredrik Larsson, har inte gett upp hoppet om att få vara med och fortsätta styra.

– Nej men det finns ju lite olika lösningar, säger han.

Miljöpartiet har tappat sina två mandat och därmed är Värmlandssamverkan ett minne blott. Tre av de andra partierna som varit med och styrt tappar tillsammans sex mandat medan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tar tre nya mandat var.

Så, trots att Moderaterna gått fram i regionvalet ser det svårt ut för dem att få fortsätta styra – åtminstone med sina gamla samarbetspartners.

Men Fredrik Larsson tror inte att det är dött lopp. Ett alternativ är att styra med Sverigedemokraterna.

I klippet ovan förklarar han hur han tänker.

Socialdemokraterna sonderar

Socialdemokraternas förstanamn, Åsa Johansson, uppger att hon håller dörren öppen till alla partier utom Sverigedemokraterna och helst inte Sjukvårdspartiet. Där är synen på närvårdsplatserna i Säffle och Kristinehamn, som drevs igenom av SiV under protester från S, en stark skiljelinje.

Den ideologiska närheten till Vänsterpartiet gör dem till ett naturligt förstaval för S, men det riskerar att stänga ute andra samarbeten, till exempel med Centerpartiet.

– Om det skulle vara aktuellt skulle det kräva en stor diskussion internt, säger Centerpartiets förstenamn Erik Evestam.

Privatisera BUP

Han berättar att C ännu inte har enats internt om vilket vägval de ska göra. Det är framförallt synen på privat vård som blir svår att kompromissa med, om de ska styra med S. Nyligen har de, tillsammans med de andra partierna i Värmlandssamverkan, lagt fram ett förslag om fritt vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin – vilket Åsa Johansson (S) säger är ”uteslutet”.

Är det ett måste för C i kommande förhandlingar?

– Det kan jag inte säga om det är, men det är ju en viktig del för oss med valfriheten, säger Erik Evestam.

– Man kan ju också tänka sig en oppositionsroll, vi har ju styrt i tolv år och har krympt och är lite stukade. Så en oppositionsroll ligger ju också i vågskålen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Värmland

Mer i ämnet