Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur den politiska kartan ritas om i regionerna. I Värmland har Åsa Johansson (S) tagit över ordförandeklubban från Moderaterna. Foto: SVT

Tydlig vänstervåg i regionerna efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna stärker sitt grepp om makten över sjukvården i Sverige. Det visar SVT:s kartläggning av de nya regionstyrena efter valet.

– Man vill se något annat, säger Åsa Johansson (S), nytillträdd regionstyrelseordförande i Värmland – en av åtta regioner som gått från borgerligt till S-lett styre.

Socialdemokraterna styr nu majoriteten av de 21 regionerna – de har gått från 8 ordförandeposter till 13.

Värmland är det typiska exemplet. Efter tre borgerligt styrda mandatperioder har S fått igenom ett maktskifte tillsammans med C och V.

Vänsterpartiet har ökat sitt inflytande på flera håll i landet. Nu ingår de i sex regionstyren, tidigare var det bara två. I samtliga fall samarbetar de med S.

Centern bytte sida

Centerpartiet har bytt sida i sex regioner och behåller därmed inflytande i tolv av dem, jämfört med 19 efter förra valet. I åtta av dessa samarbetar man nu med Socialdemokraterna. I Värmland är det tack vare centerns sidbyte som vänsterblocket nu får en majoritet fullmäktige.

– För oss handlade det om att antingen ingå i ett majoritetsstyre, eller opposition. Då blev det här det bästa till slut, säger Erik Evestam (C), som fått släppa kraven på privata aktörer inom psykiatrin för att kunna samarbeta med S och V.

SD kvar i opposition

Sverigedemokraterna har den största procentuella ökningen av antalet mandat, sett över alla regioner. Trots detta ingår de bara i ett enda styre: region Gävleborg.

– Det är väl fortfarande en beröringsskräck hos vissa partier, framförallt om vi tittar på mittenpartierna, C och L, säger Mikael Strandman (SD), regionråd i opposition i Värmland.

Region BlekingeS, C, KD
Region DalarnaS, C, KD, DSP
Region GotlandS, M
Region GävleborgM ,KD, SD, SJPG
Region HallandM, C, L, KD
Region Jämtland HärjedalenS, KD, V
Region Jönköpings länS, M, BA
Region Kalmar länS, C, V
Region KronobergM, C, L, KD
Region NorrbottenS, C, V
Region SkåneM, L, KD
Region StockholmS, C, MP
Region SödermanlandM, C, KD, VåfP
Region UppsalaM, C, L, KD
Region VärmlandS, C, V
Region VästerbottenS, V, MP
Region VästernorrlandS, M, C
Region VästmanlandM, L, KD
Region Örebro länS, C, KD
Region ÖstergötlandM, L, KD
Västra GötalandsregionenS, V, MP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Värmland

Mer i ämnet