Åklagaren Per Svensson yrkade på sluten ungdomsvård i minst två år för den 17-åring som åtalats för mordförsök och fängelse för två andra män som tillsammans med 17-åringen misstänks bland annat för försök till människorov. de tre friades i tingsrätten. Nu prövas fallet i högre instans. Foto: Dagsmedia/SVT

Friades från skjutning – nu prövas fallet på nytt

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds hovrättsförhandlingarna mot de tre ungdomar som i tingsrätten friades från anklagelserna om att ha legat bakom skjutningarna i Karlstad i somras samt ett försök till människorov. Domen överklagades av åklagarna.

Det var i slutet av juli som två skjutningar inträffade i lägenheter i Karlstad, en på Kronoparken och en på Herrhagen. Två personer träffades av skotten och fick vårdas för allvarliga skador. I samband med utredningen av skjutningarna framkom även uppgifter om ett misstänkt försök till människorov.

De misstänkta friades

Tre personer åtalades för försök till människorov. En av dem, en 17-åring, åtalades även för försök till mord och grovt vapenbrott i samband med skjutningen på Kronoparken. Samtliga tre friades i tingsrätten som bland annat menade att det saknades teknisk bevisning mot 17-åringen och att det därför inte var ställt utom rimlig tvivel att han var den som skjutit.

Ny prövning i dag

De båda åklagare som drev ärendet överklagade dock domarna. De står fast vid att 17-åringen bör dömas för mordförsök efter skjutningen på Kronoparken men ändrar brottsrubriceringen gällande försök till människorov till misshandel.

– Det är på en av åtalspunkterna som vi ändrar. Mordförsöket står kvar. Det är rubriceringen försök till människorov som ändras till misshandel. Vi har accepterat tingsrättens syn på bevisningen, att det inte går att styrka att de försökt dra med sig personen. Däremot anser vi att det går att styrka att det skett en misshandel, sade Per Svensson, åklagare, i samband med att domarna överklagades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningar i Karlstad

Mer i ämnet