Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Sundsbergs friluftsområde i Sunne träffar SVT flera vintermotionärer och pulkaåkare som tycker till om att fritidsbanken är stängd. Foto: SVT

Fritidsbanken stängd i tre Värmlandskommuner

Publicerad

Det är högt tryck på att låna skridskor, skidor, hjälmar och annan fritidsutrustning på fritidsbankerna runt om i Värmland. Men i Kil, Storfors och Sunne har utlåningsverksamheten fått sättas på paus.

Värmland är den enda regionen i landet som har en fritidsbank i varje kommun och trycket på att få låna fritidsutrustning exploderade förra året. Men i tre av länets kommuner så går det inte längre att låna prylar.

I Kil är ansträngd ekonomi en orsak till att kommunen inte kan driva fritidsbanken just nu. Verksamheten är pausad från den 20 december tills vidare. Även i Storfors har kommunen fått lägga fritidsbanken på is av ekonomiska skäl, enligt Henric Byström, kommunikationsstrateg på Fritidsbanken.

Fritidsbanken: ”Kommuninvånarna drabbas”

Henric Byström förstår att det ekonomiska läget gör det svårare för kommunerna att hålla igång verksamheten. Han berättar också att han ställer sig positiv till att Kil och Storfors valt att trycka på paus i stället för att helt lägga ner.

– Klart vi önskar att de kunde ha öppet, speciellt med så fint vinterväder och när vi ser ett så högt tryck på att få låna. Samtidigt förstår jag att man kan hamna i det här läget.

Han fortsätter:

– Det är kommuninvånarna som drabbas. Som tur är kan man åka till grannkommunen och låna utrustning, det behöver inte vara jättelångt.

Lokalbyte för fritidsbanken i Sunne

I Sunne har utlåningsverksamheten inte varit öppen sedan i slutet av oktober. Här är det ett lokalbrist som sätter käppar i hjulen, då fritidsbanken fick flytta till förmån för en kommersiell aktör.

– Men vi kollar på lokaler just nu. Det behöver vara ett centralt läge och enkelt att parkera, säger Per Branzén, samhällsbyggnadschef i Sunne kommun.

Här samarbetar man förvaltningsöverskridande med utlåningsverksamheten. Branzén berättar att det finns två konkreta förslag på lokaler som det ska tas beslut om. Även en personalbudget är förberedd. Men det är inte klart när man kan öppna igen.

– Målet är så snabbt vi kan. Vi är lite stressade att komma igång, säger han.

Utlånade artiklar i Fritidsbanken

Sverige

2022 – 900 000 artiklar

2023 – 1,4 miljoner artiklar

Värmland

2022 – 44 688 artiklar

2023 – 99 006 artiklar

Karlstad

2022 – 15 000 artiklar

2023 – 41 000 artiklar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.