Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pannkaksproffs! Så här går det till när Léon Heed och de andra barnen hänger på Fritidsklubben i Karlstad. Foto: Sayed Hashimi Parwani/SVT

Fritidsklubben i Karlstad ska främja välmående och social samhörighet bland elever

Uppdaterad
Publicerad

Allt från idrottsaktiviteter till matlagning.

Pilotprojektet Fritidsklubben i Karlstad är en ny satsning på Färjestadsskolan i Karlstad. Syftet är att ungdomarna ska få tillgång till meningsfulla aktiviteter utanför skoltid, med fysisk och psykisk hälsa i fokus.

Fritidsklubben har pågått under vårterminen för elever i årskurs 5-6 i Färjestadsskolan. Projektet är framtaget utifrån en politisk motion där man undersökte om kommunen, med hjälp av lokala aktörer, kunde erbjuda öppen fritidsverksamhet för skolelever.

Tanken är att eleverna ska ha en plats att gå till efter ordinarie skoltid och utöva idrott och andra fritidsaktiviteter. Dels för att stärka deras fysiska och psykiska välmående, men också för att motverka socialt utanförskap. En av eleverna som deltar är Daymon Shete.

– Man kan komma hit efter skolan och få nya vänner, umgås och ha roligt tillsammans, säger han.

Se och hör mer om vad skolbarnen tycker om satsningen i videon ovan

Samverkan med olika aktörer

Projektet genomförs med hjälp av flera olika aktörer i kommunen, vilket gör att det finns ett stort utbud av olika aktiviteter. Allt från amerikansk fotboll, skridskoåkning, discgolf och brännboll till bakning och pyssel. Razan Ahmed, elev på Färjestadsskolan, föredrar de fysiska aktiviteterna.

– Det roligaste är att man får röra på sig mycket och skratta en massa, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.