Frostig relation mellan Kustbevakningen och rederiet

Publicerad

Idag fortsatte arbetet med bärgningen av det grundstötta fartyget Bonita utanför Lurö. Kustbevakningen har nu tömt fartyget på över
30 000 liter olja för att förhindra ett framtida eventuellt utsläpp. Ett arbete som rederiet som äger Bonita egentligen skulle ha gjort.

-  Det är ägarens ansvar att hyra in ett företag som ska ta bort oljan men nu har han haft ett och ett halvt dygn på sig, och de här tankarna som innehåller 34 000 liter olja står på grundet, och det kan vi inte låta det göra hur länge som helst.

För att säkra att oljan inte kommer ut i naturen har Kustbevakningen därför tömt det. Nu finns oljan hos Kustbevakningen men Bonita står fortsatt hårt på grundet och det återstår mycket arbete innan hon kan bärgas. Situationen försvåras av att Kustbevakningen har problem i kommunikationen med rederiet.

– Det har varit trubbel för oss att få en bra kontakt och bra information, säger Jörgen Hansson-Smedberg, Kustbevakningen.

– Det är lite frostigt som det set ut nu säger Jörgen Hansson-Smedberg om relationen med rederiet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fartyg på grund

Mer i ämnet