1600-talsbyggnaden i Mattila gick inte att rädda. Foto: Conny Sundberg/Sunne och Torsbys räddningstjänstVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kraftig brand i trähus vid Mattila turistanläggning

Uppdaterad
Publicerad

Ett äldre trähus, som tillhör turistanläggningen Mattila i Östmark, totalförstördes i en brand under lördagen. Flera glödbränder spred sig upp till vinden och till slut var byggnaden utom räddning.

– När det nådde vinden bara exploderade det, säger Conny Sundberg, insatsledare för Sunne och Torsbys räddningstjänst.

Larmet om rökutvecklingen kom klockan 15 på lördagen. När räddningstjänsten kom fram var rökutvecklingen stor men det brann inte med synliga lågor i den drabbade fastigheten, ett äldre trähus.

Det handlade om Mattila Finngård, en byggnad med anor från 1600-talet. Den nuvarande stugan, som återuppfördes på 1880-talet, hade en särskild rökstuga som enligt ägarna av anläggningen var den enda i världen som det fortfarande eldades i regelbundet.

Under helgen brann den anrika byggnaden ned till grunden.

Rökdykare gick i ett tidigt skede in i huset och hittade en glödbrand i golvet. Branden hade sedan spridit sig vidare mot golv och tak. Klockan 16.30 meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll men att det fortfarande glödde inne i byggnadens konstruktion.

Träbyggnaden totalförstördes i branden. Foto: Conny Sundberg/Sunne och Torsbys räddningstjänst

Vatten på intilliggande hus

Vid 17.30-tiden var dock läget ett helt annat. Enligt SOS Alarm rörde det sig då om en fullt utvecklad brand, och huset har inte kunnat räddas.

– Det är jättesvårt att hitta glödbränder i en timmerbyggnad, även när man använder värmekamera. Det är tjocka brädväggar och väldigt svårt att se, ett riktigt grisarbete. Glödbränderna spred sig till flera olika ställen och när det nådde vinden bara exploderade det, säger insatsledaren Conny Sundberg.

Ett beslut om att låta byggnaden brinna ner togs då.

– Vi hann rädda en hel del saker inne från byggnaden åtminstone.

Stannade över natten

Räddningstjänsten stannade kvar på platsen under natten för att se till att branden inte spred sig till fler byggnader och hade under söndagsmorgonen fortfarande en styrka på plats då branden stundtals har blossat upp igen.

– De pytsar på vatten och har koll, säger Conny Sundberg.

Vad som orsakade branden är oklart, men det kan röra sig om ett elfel i en modern spis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer