• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Om bron blir byggnadsminne står klart till våren Foto: SVT

Gamla stenbron kan bli byggnadsminne

Karlstad kommun renoverar just nu sin gamla stenbro för tolv miljoner kronor. Och när renoveringarna är klara kan den flerhundraåriga bron komma att få ett starkt lagskydd som ska bevara den för kommande generationer.

Stenbron i Karlstad, eller Östra bron som den egentligen heter, började byggas 1761. Uppgifterna om när den stod klar går i sär men det mesta tyder på att det var 1797. Och bron är såpass unik att den nu kan bli byggnadsminnesförklarad.

– Det innebär att den får ett starkt lagskydd, det är det starkaste lagskydd som man kan lägga på en sådan anläggning. Det är också ett skydd som följer med bron oavsett vad som händer framgent, säger Sara Bodin Olsson som är antikvarie på Länsstyrelsen i Värmland.

Bron har funnits sedan slutet av 1700-talet Foto: SVT

Kan stå många hundra år till

Sedan den 171 meter långa bron stod klar har den egentligen bara genomgått två mer omfattande renoveringar. Den senaste i mitten av 1950-talet då bron utsatts för kraftiga påfrestningar av den ökande fordonstrafiken. De renoveringar som nu görs är förbättringar av 50-talsrenoveringarna och de ska ge bron ett fortsatt långt och hållfast liv.

– De experter som har varit inkopplade och tittat närmare på ärendet är väldigt nöjda med skicket på bron. Jag törs inte spekulera i hur många hundra år till bron står där men ett antal hundra år till kan vi nog räkna med i varje fall, säger Sara Bodin Olsson med ett litet leende.

Just nu håller bron på att renoveras Foto: SVT

En stark symbol

Länsstyrelsen väntas fatta beslut om byggnadsminnesförklaring i vår. Och om Östra bron blir byggnadsminne så blir hon den allra första bron i Värmland att bli byggnadsminne just för att hon är en bro.

– Det speciella med bron är ju åldern, byggtekniken och att den har mycket att berätta om Karlstads historia. Det är ju en stad mitt i ett floddelta och bron är en stark symbol för staden. Det finns många värden i den, säger Sara Bodin Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer