Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Magnus Hjort och terrorforskaren Magnus Ranstorp om hur Sverige påverkas av förhållandena i omvärlden. Foto: SVT

Generaldirektören: ”Det är ett utsatt säkerhetsläge”

Publicerad

Under två dagar samlas den här veckan runt 550 deltagare från hela landet i Karlstad för att fördjupa sig i frågor om psykologiskt försvar. De flesta kommer från olika myndigheter.

– Det här är väldigt viktigt i det utsatta säkerhetsläge vi befinner oss i i dag, säger generaldirektören för Myndigheten för psykologiskt försvar om konferensen.

När den allra första nationella konferensen om psykologiskt försvar hålls i Karlstad sker det i en tid där det råder ett exceptionellt säkerhetsläge. Ryssland för anfallskrig mot Ukraina, Israel och terrororganisationen Hamas krigar mot varandra och islamistiska grupperingar sätter allt större press på de demokratiska länderna runt om i världen – inte minst Sverige.

– Det blir allt svårare att bedöma vad det är för information vi möts av i olika kanaler, säger generaldirektören för Myndigheten för psykologiskt försvar Magnus Hjort om de desinformationskampanjer som följer i spåren av de olika konflikterna.

I videon berättar Magnus Hjort och terrorforskaren Magnus Ranstorp om hur Sverige påverkas av förhållandena i omvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.