Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektchefen Peter Osbrink väntar på besked om byggstart på det förberedda området utanför Säffle där det ska byggas en stor landbaserad laxodling som ska kunna producera 10 000 ton lax per år Foto: SVT

Gigantiska laxodlingen utanför Säffle försenad – men ska bli av

Publicerad

Starten för den stora planerade landbaserade laxodlingen utanför Säffle blir försenad minst ett halvår. Marken för tvåmiljardersprojektet är förberedd men finansieringen måste säkras för att bygget ska komma igång.

Marken i Säffles utkant är klar för byggnation. Projektet väntas anställa hundra personer som ska kunna producera tiotusen ton lax om året. Nu väntar projektledningen på ett klartecken för byggstart från företaget Reocean.

Förhandling med finansiärer

Förhandlingarna med tänkta finansiärer är igång igen efter ett uppehåll på grund av det osäkra omvärldsläget.

– Jag skulle säga att vi kanske är förskjutna drygt sex månader, men det påverkar inte i någon väsentlig grad lanseringen av de första fiskarna i disken, säger Katarina Klingspor, ordförande i Reocean.

Väntan på klartecken för byggstart

Hon ser inte att laxodlingsprojektet skulle vara i farozonen och projektledningen väntar på tummen upp för att starta bygget i Säffle.

– Från start av byggnationen så är det ungefär ett års tid innan vi kan ta anläggningen i drift, förklarar Peter Osbrink som är projektchef.

Sen dröjer det 22 till 24 månader innan den första fyrakiloslaxen kan levereras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.