Säffles kommunalråd Dag Rogne (C) hoppas på att laxodlingen ska ge många jobb. Foto: SVT/TT

Gigantisk laxodling planeras i Säffle

Uppdaterad
Publicerad

Om allt går enligt plan är Säffle på god väg att bli platsen för Sveriges största laxodling. Bolaget bakom satsningen siktar på att kunna odla runt 10 000 ton lax per år.

Det är det nystartade bolaget Premium svensk lax AB som valt Säffle som platsen för sin planerade laxodling, en odling som ska ske inomhus i stora tankar. Laxodlingen beräknas täcka ett fem hektar stort område i de södra delarna av Säffle.

– Vi hoppas mycket på det här, säger Säffles kommunalråd Dag Rogne (C).

Understryker att kommunen inte subventionerar

Säffle kommun har fattat nödvändiga detaljplanebeslut för att underlätta etableringen. De har också upprättat ett köpeavtal för den tomtmark där den planerade fiskodllingen är tänkt att ligga.

– Vi säljer till samma pris som alla andra som vill köpa tomtmark av kommunen, säger Dag Rogne (C) och understryker att kommunen inte på något vis subventionerar laxodlingsföretaget.

Bolaget bakom laxodlingen vill i dag inte uttala sig om hur många jobb den planerade satsningen kommer att ge eller när den beräknas vara förverkligad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.