– Vi är beroende av experter från Kina, är en av delägaren William Jiangs delförklaringar om varför kräftodlingen i Kila övergivits. Foto: J Carlbaum/R Rotevatn/SVT

Kräftodlingen i Kila skulle bli störst i Sverige – nu står den övergiven

Uppdaterad
Publicerad

När det kinesiskägda bolaget Qlita kräftan och ekoodling AB presenterade sina planer på en kräftodling i Kila i Säffle kommun skulle odlingen bli Sveriges, och kanske Europas, största kräftodling. I dag, sju år senare, har anläggningen övergetts. Kvar är dyiga dammar, skräp och en massa lera.

Det var 2013 som det kinesiska bolaget köpte 38 hektar jordbruksmark i Kila i Säffle. Bolaget beviljades sammanlagt 7,5 miljoner kronor i stöd från länsstyrelsen i Värmland och Jordbruksverket. Pengarna skulle betalas ut när satsningen var genomförd.

– Verksamheten har ju börjat. Vi har tagit fram över 40 dammar, odling och försäljning har börjat. Men vi är beroende av experter från Kina, säger William Jiang som är en av delägarna i Qlita kräftan och ekoodling AB.

Kräftodlingen i Kila

Migrationsverket sa nej

Men bolaget tilläts inte importera arbetskraft. Migrationsverket avslog den kinesiske expertens begäran om arbetstillstånd. Beslutet överklagades till Migrationsdomstolen som slog fast att företaget inte hade ekonomisk förmåga att anställa experten och satsningen gick i stå.

I dag står anläggningen som skulle bli Sveriges största helt övergiven.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) vill inte kommentera ärendet med hänvisning till att han inte uttalar sig i enskilda ärenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kräftodlingen i Kila

Mer i ämnet