”Jag förstår att det ser märkligt ut”, säger landshövdingen Georg Andrén. Foto: SVT

Landshövdingen vill förbättra statliga samordningen

Publicerad

Efter vår rapportering om hur satsningen på en kräftodling i Kila gått i stå efter att Migrationsverket nekat kinesisk expertis arbetstillstånd vill landshövdingen i Värmland verka för att hitta vägar för att sådana här situationer inte ska uppstå.

– Vi vill hitta sätta att främja sådana här initiativ för att Värmland ska kunna fortsätta växa, Georg Andrén.

När det kinaägda bolaget Qlita kräftan och ekoodling AB presenterade sina planer på en kräftodling i Kila i Säffle kommun skulle odlingen bli Sveriges, och kanske Europas, största.

Länsstyrelsen i Värmland och Jordbruksverket beviljade ekonomisk stöd till satsningen. Men när bolaget bakom kräftodlingen ville anställa en kinesisk expert på kräftodling stoppades det av Migrationsverket och satsningen gick i stå.

Kräftodlingen i Kila

– Det här är ett exempel på saker där vi från Länsstyrelsen, och jag i min roll som landshövding, vill tydliggöra och förbättra den statliga samordningen i de fall det behöver förbättras, säger landshövding Georg Andrén.

I dag är kräftodlingen i Kila övergiven och det är högst oklart vad som kommer att ske med den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kräftodlingen i Kila

Mer i ämnet