Skylten om Hedmark fylke gäller inte länge till Foto: SVT

Glöm Hedmark och Östfold – nu får Värmland nya grannlän

Publicerad

Just nu ritas den norska kartan om. Fylkesindelningen från 1844 skrotas och istället skapas nya – betydligt färre – storregioner. Men förändringen får skarp kritik från de som menar att den kommer att innebära en utarmning av den norska glesbygden.

Snart monteras vägskyltarna med ”Hedmark” och ”Östfold” ned längs värmlandsgränsen. Från 2020 heter de värmländska grannlänen på andra sidan riksgränsen Region Viken och Region Inlandet – båda med en betydligt större yta än dagens fylken.

Region Inlandet, som består av de sammanslagna fylkena Hedmark och Oppland, blir till exempel större än Danmark.

Förändringen genom drivs med tvång; bara två av 19 fylken har sagt ja. I Hedmark röstade fylkestinget nej.

– Jag tror inte någon kan överblicka konsekvenserna , men det är helt säkert att det här är början på en starka centralisering av den norska landsbygden, säger Aasa Gjestvang, fylkesråd och representant för det norska Senterpartiet.

Oro för centralisering

Förändringen gäller både statlig verksamhet ute i landet, och de gamla fylkenas ansvarsområden som regionala vägar, regional utveckling och gymnasieskolor.

Foto: SVT

Just  gymnasieskolorna har varit föremål för debatt. Hälften av fylkenas budget går till skolverksamheten, och många fruktar nu att de nya storregionerna kommer att innebära att verksamheten centraliseras, på bekostnad av små skolor på landsbygden.

– Försvinner skolan så försvinner andra arbetsplatser som har anknytning till skolan, säger Aase Gjestvang.

– Faran är att landsbygden i Hedmark växer igen och fylls av granskog. Så att det börjar likna den svenska sidan gränsen.

Oro på minsta skolan

Trysil Videregående skole är en av de skolor som pekas ut som hotade. Det är den minsta skolan längs riksgränsen med 190 elever.

– Om skolan läggs ner måste ju alla ungdomar flytta och gå nån annanstans, säger Janniche Enger, som går sista årskursen

– Det är mer än en timme till närmaste skola om den här läggs ner, fyller kompisen Eli Koller i.

– Då måste vi flytta, och då blir det mindre folk i Trysil och det är ju inte bra.

”Stor är stark”

De nya storregionerna är en av den borgerliga norska regeringens hjärtefrågor. Att förändringen genomdrivs med tvång bekymrar inte Höyres representant i Hedmark, Rune Öygarden. Han menar att det är helt nödvändigt att skapa nya, större, enheter.

– Fylkena är för små. De är precis som två syskon som har bråkat och tävlat om var statliga myndigheter ska ligga. Nu kan vi slå oss samman och bli starka istället.

Så stor är stark?

– Stor är stark, ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer