Foto: SVT

Graffitimålning som sommarjobb

Uppdaterad
Publicerad

Kils kommun har bestämt sig för att sätta lite mer färg på tillvaron. Detta genom att låta två gymnasieungdomar, som betalt sommarjobb, få utsmycka en vägg i centrum med en stor graffitimålning.

– Det känns kul att få göra något som kan glädja andra, säger Rasmus Österberg.

Det luktar sprayfärg när vi närmar oss gångtunneln vid slakteriet i Kil. Ljudet av kulor i sprayburk som skakas ekar svagt mellan betongväggarna.

– Visst blir det fint! Killarna är fantastiskt duktiga, tänk ingen av dem har målat graffiti förut, säger Joakim Grass som möter oss i tunneln. Han är handledare för projektet med att, på uppdrag av Kils kommun, måla en grafittivägg.

Kil som tema

Utförare av detta sommarjobb är Rasmus Österberg och Alexander Stålhandske. Tillsammans har de planerat och skissat på planen som nu förverkligas genom sprayburkarna som står uppradade längs trottoaren. Orden ”Knowledge” och ”Respect” står på var sin sida om ”Kils kommun”. 

– Vi har Kil som tema. Då kändes det som att ordet respekt passar bra, att alla ska respektera varandra, berättar Rasmus.

Konst eller klotter?

Frågan om graffiti verkligen är konst och inte klotter är handledare Joakim Grass, till vardags också lärare i graffiti på konstskolan i Kil, van att få.

– Det är ju subjektivt vad man tycker om graffiti. Ordet klotter används ofta för att beskriva dålig grafitti. Men detta är bra grafitti, säger han med ett leende.

Nu ska målningen färdigställas med gul bakgrund och röd ram för att sedan finnas till beskådande för alla passerande – kanske under många års tid.

– Det vore ju kul att gå förbi här om 30 år och tänka att ”det där har jag målat”. Det är kul att få ha bidragit med något till sin hemkommun säger Alexander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.