Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gränspendlaren Fredrik Nikolausson stängdes ute från sitt jobb under delar av pandemin, och tvingades följa ett strikt regelverk med intyg och testning resten av tiden. I klippet berättar han varför han tycker att norska myndigheter ska be om ursäkt. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Gränspendlaren Fredrik Nikolausson vill ha en ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Gränspendlaren Fredrik Nikolausson har jobbat i Norge i halva sitt liv. Under pandemin utestängdes han en period helt från sitt jobb. Resten av tiden gällde olika bestämmelser, med intyg och testning. Nu vill han ha en ursäkt för behandlingen.

– Nånting tycker jag att de kan komma med, säger han.

Vi möter Fredrik Nikolausson när han är på väg från jobbet i Oslo till hemmet utanför Töcksfors. Idag flyter trafiken lätt förbi gränsstationen, men fortfarande känner han ett obehag om bommen är nere för kontroll.

– Då får en lite ont i magen.

Fick inte gå in i affären

Det är inte bara pappersexercisen, köandet  och den ständiga testningen som han minns med obehag. Det gällde också särskilda regler för vad han som svensk fick göra när han var i Norge för att jobba.

– Jag fick äta med mina arbetskamrater, men jag fick inte gå in på affären i Norge, förklarar han.

I klippet berättar Fredrik Nikolausson vad en ursäkt skulle betyda för honom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.