Här är polisens bild på när Arthur Soltvedt passerade gränsen. Foto: Norska polisen/SVT

Överklagan dras tillbaka – norska böter för gränspassage under pandemin var fel

Uppdaterad
Publicerad

Arthur Soltvedt dömdes först till 10 000 kronor i böter för att ha korsat gränsen mellan Norge och Sverige under senare delen av pandemin. Efter en friande dom i den norska motsvarigheten till hovrätten överklagade riksåklagaren domen till högsta instans. Men nu har överklagan dragits tillbaka.

Den norska pensionären fick rätt mot norska staten när han hävdade att det var fel att bötfälla honom för att under den senare delen av pandemin ha passerat gränsen för att besöka sin syster i Värmland.

Åklagarmyndigheten har efter en ny värdering kommit fram till att det inte finns någon grund för att bestraffa att Arthur Soltvedts korsat gränsen och har därför dragit tillbaka sin överklagan.

– Jag är glad att ärendet är över för mig. Men jag tycker att det här är hur dumt som helst. Det är löjligt det hela, säger Soltvedt till NRK.

Gränsstängningen olaglig

Under pandemin höll Norge gränsen stängd med olika regler i sammanlagt ett år och sju månader. Tingsrätten bötfällde Arthur Soltvedt, men enligt hovrättsdomen var bara de första sex månaderna förenliga med Schengenregelverket. Efter det var gränsstängningen olaglig.

Nu står alltså den friande domen fast.

Se inslaget med Arthur Soltvedt från 22/12 2022 här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har inte tänkt att ge mig”. Se Arthur Soltvedt, som drivit fallet efter att han dömts till böter då han besökte sin syster i Värmland. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.