Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra varför Axfood reagerar så starkt på skyltar som den här – i Långflon i norra Värmland. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Axfoods ilska mot skyltarna vid norska gränsen: ”Måste vara tydliga – tillåtet att passera”

Publicerad

Enbart två öppna gränsövergångar i Värmland. På det viset hänvisas inresande norrmän med hjälp av skyltar – ett budskap som har fått ägaren till Långflons köpcentrum att ilskna till.

– Vi har nästan inte haft några kunder alls den senaste månaden. Vi måste vara tydliga mot våra kunder med att nu är det tillåtet att passera gränsen, säger Axfoods presschef Magnus Törnblom.

Skyltarna vid de små obevakade gränsövergångarna i Värmland som uppmanar resande att åka omvägar på tiotals mil har väckt upprörda känslor.

Som SVT Nyheter Värmland tidigare rapporterat har skyltarna effektivt stoppat trafiken över gränsen vid Långflon – trots att regeringen för en vecka sedan slopade kraven på coronatest och öppnade för fri inresa för norrmän med covidpass.

”Finns inget förbud”

Axfood, som äger den stora livsmedelsbutiken i köpcentret tillsammans med Norgesgruppen, reagerar starkt på skyltarna.

– Det finns inget förbud som man kan bryta mot. Vi menar att man kan passera var man vill, säger presschefen Magnus Törnblom.

Kommenderingschefen vid Polisregion Bergslagen, däremot, menar att det inte är så enkelt.

– Det råder inreseförbud om man inte har rätt dokumentation. För att vi ska ha en möjlighet att genomföra kontroller hänvisar vi till de ställen där vi har personal. Däremot är det inte förenat med något straffansvar att passera på andra ställen, säger Henrik Dahlström.

Välkomnar de norska kunderna

Axfood har nu beslutat att utöka sina öppettider och fylla butiken med varor i hopp om att nå ut med sitt budskap.

– Vi måste kunna upplysa våra kunder om vad som gäller. Reglerna ändrades förra veckan efter beslut från regeringen, säger Magnus Törnblom.

Hör polisens kommenderingschef om varför det är rimligt att hänvisa resande till flera mils omväg i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer