Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Niklas Ideskär, butikschef, berätta om hur de fortsatta restriktionerna kring gränsen i Långflon påverkar handeln. Foto: Karin Mannberg/SVT

Trots nya reglerna – här är Norgegränsen fortfarande stängd

Publicerad

Trots slopat krav på coronatest för inresande från Norge är de flesta gränsvägar över till Sverige fortfarande öde. Polisen fortsätter att hänvisa resande till ett fåtal passager, vilket får stora konsekvenser bland annat för köpcentret i Långflon i norra Värmland.

– Det är jättetragiskt, säger butikschefen Niklas Ideskär.

Kravet på ett negativt covidtest för inresande infördes strax före jul. För den hårt prövade gränshandeln innebar det ännu ett slag.

När regeringen förra veckan meddelade att testkraven slopas var glädjen stor bland handlarna, men för många blev det en kortvarig lycka.

– Det gäller ju inte oss. Övergången här är obevakad och där står det att det är stängt, säger butikschefen Niklas Ideskär vid köpcentret i Långflon längst upp i nordligaste spetsen av Värmland.

Covidpass – vid bevakad övergång

I dag gäller testkraven bara ovaccinerade. För övriga räcker det med ett covidpass, men dokumenten ska visas upp vid en bevakad övergång. På stora skyltar hänvisar polisen till ett fåtal övergångar för kontroll.

– Vi kan inte ha bemanning överallt. Vi hänvisar till de största övergångarna, säger Per Engström, som är polisens kommenderingschef för gränsfrågorna under pandemin.

”Undrar om butiken blir kvar”

I hela landet är 12 av de 68 gränspassagerna öppna. I  Värmland hänvisar polisen till E18 och riksväg 61 – 20 mil från Långflon.

– Det är jättetragiskt. Det är vissa övergångar som blir lidande, säger Niklas Ideskär.

Ett fåtal kunder strosar längs gångarna i den jättelika livsmedelsbutiken. Cecilia Konradsson står ensam vid tobaksdisken.

– Man undrar ju om butiken blir kvar och hur det går med jobbet, säger hon oroligt.

Följ med till köpcentret ett stenkast från den stängda gränsen i klippet ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet