Jenny Högberg, parkingenjör, står vid slänten vid Skogåsparken som nu är en slagen ängsyta. Foto: Hammarö kommunVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hammarö kommun låter gräset växa för att öka mångfalden

Publicerad
Gräsytor som tidigare blivit klippta ska nu få växa fritt, på sex utvalda platser i Hammarö kommun. På så sätt hoppas man skapa bättre miljöer för ängsartade växter och pollinerare.
– Vi vill visa på alternativ till den klassiskt klippta gräsmattan och inspirera andra att ta efter, exempelvis i sina trädgårdar, säger parkingenjören Jenny Högberg i ett pressmeddelande.

De blivande ängsmarkerna är områden som inte används så mycket, bedömer kommunen. Det handlar om området vid Gunnarskärsleden-Slängomvägen, Björkhagsparken, Skogåsparken, Domarringen vid Gunnarskär, Nolgårdsrondellen och några gräsytor på Hammar.

Nu ska de alltså få växa fritt och sedan inventeras varje år, för att se vilka växtarter som frodas där. Man har redan hittat två purpurknipprot, som är en sällsynt orkidé.

Slå med lie

Framåt sensommaren ska ytorna slås med hästslotter och för hand, med lie. Allt för att minska förbrukningen av fossilt bränsle.

Sen ska gräset ligga kvar på marken i några dagar och fröa av sig, innan det samlas upp och fraktas till Djupängens odlarförening.

– Gräsklippet hoppas vi ska komma till nytta i hammaröbornas odlingar då täckodling med gräsklipp är ett bra sätt att lyckas med sina växter, säger Jenny Högberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer