– Vi har ett stort arbete att göra men det är bra att vi får respit, det ökar våra chanser, säger Camilla Nilsson, förälder och engagerad i friskolegruppen. Foto: SVT

Grums kommun ger friskoleplaner extra tid

Publicerad

Under torsdagens kommunfullmäktigemöte i Grums diskuterades nedläggningen av Skruvstad skola och det beslutades om ett tillägg, som ger föräldragruppen mer tid att utreda möjligheterna om att starta en friskola.

– Det är alltid positivt att politikerna lyssnar på oss medborgare, säger Camilla Nilsson, förälder och engagerad i friskolegruppen.

Kommunstyrelsen i Grums har tidigare tagit beslut om att lägga ner Skruvstads skola, en byskola med 34 elever, som en del av ett sparkkrav. Men föräldrar till elever på skolan är upprörda och vill starta en friskola.

Kan vänta med skolnedläggningen

Under torsdagen beslutade fullmäktige att Skruvstad skola ska läggas ner men gjorde ett tillägg som ger föräldragruppen tid att hinna lämna in en ansökan om friskola till Skolverket innan den 31 januari 2020. Om ansökan kommer in lägger kommunen inte ner Skruvstad efter vårterminen 2020 som beslutat, utan väntar till 31 december 2020. Då kan friskolan ta vid och starta sin verksamhet 1 januari 2021.

– Det var ett enhälligt fullmäktige som tog beslut om tillägget. Det innebär att vi var lyhörda och har anpassat oss till deras situation, säger Leif Haraldsson (S), kommunalråd i Grums.

”30 ansökningar redan”

Camilla Nilsson är förälder till barn på skolan och engagerad i friskolegruppen. Enligt henne finns ett intresse bland föräldrarna att driva Skruvstad som friskola.

– I går hade vi 30 ansökningar till en friskola, några barn vet jag kommer höra till mellanstadiet. Vi har ett stort arbete att göra men det är bra att vi får respit, det ökar våra chanser. Det är kort om tid.

– Vi vill ge dem samma möjlighet som föräldrarna fick vid friskolan i Värmskog och i Borgvik, det är viktigt att behandla alla lika, säger Leif Haralsson (S).

Föräldrar vid Skruvstad skola var upprörda efter kommunens nedläggningsplaner. Se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.