Hör hur kommunalrådet Leif Haraldsson (S) resonerar kring besparingarna i Grums kommun. Foto: SVT

Sista byskolan – sparkrav i Grums

Publicerad

Nästan alla kommuner i Värmland har knackig ekonomi och måste spara. I Grums är det både besparing och skattehöjning som gäller för 2020. En skattehöjning på 48 öre placerar Grums i värmlandstoppen.

Ett föreslaget sparobjekt är den sista kommundrivna byskolan i Grums, F3-skolan i Skruvstad.

– Det är aldrig roligt att lägga ner eller avveckla en skola. Men i det här fallet bygger vi också en ny skola med bra förutsättningar för de barn som går på skolan Skruvstad och ska kunna börja på en ny skola på hösten 2020,  säger kommunalrådet i Grums Leif Haraldsson (S).

34 barn skulle drabbas om Skruvstadskolan läggs ner.

Alternativen är tre: Skolskjuts till utbyggda Södra skolan i tätorten, att bussas till någon av friskolorna i Borgvik eller Värmskog, eller att göra om skolan i Skrustad till friskola.

– Egen friskola hade varit bättre för bygden, men det finns vissa hinder att starta redan till nästa höst, säger Camilla Nilsson, som har barn i förskolan i Skruvstad.

– Jag kommer inte att sätta något av mina barn på Södra skolan inne i Grums. Det blir någon friskola i så fall, säger föräldern André Liljemark.

”Vi vet ju hur det har gått”

För Camilla Nilsson känns inte Grums skola som ett alternativ.

– Grums kommun har ju stora problem i skolan och vi vet ju hur det har gått när dom har flyttat mellanstadiet till Jättestensskolan. Grums kommun verkar inte kunna hantera stora skolor på 400 elever, säger hon.

Kommunalrådet menar att det handlar om helheten.

– Vi måste ta ansvar för hela ekonomin i kommunen. När skolan ökar sin kostnad med 12-13 miljoner från en året till det andra, då måste vi se över hela verksamheten, säger Leif Haraldsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.