Tydligt nej bland få röstande

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett tydligt nej i söndagens folkomröstning i Grums. Men valdeltagandet var mycket lågt, under 40 procent enligt det preliminära resultatet.

Frågan som ställs i folkomröstningen är om fjärde- och femteklassarna ska flyttas in från Skruvstad skola och Slottsbrons skola till Jättestenskolan i Grums.

Strax efter 20.30 på söndagskvällen fanns ett preliminärt valresultat klart och nej-sidan hade då fått över 77 procent av rösterna, bara drygt 20 procent var för en flytt.

Folkomröstningen i Grums

Men frågan är vilken betydelse den rådgivande folkomröstningen kommer att få. Endast knappt 38 procent av de röstberättigade valde att gå och rösta.

Inför folkomröstningen hade kommunalrådet Torbjörn Bood (S) pratat om en gräns vid runt 50 procents valdeltagande.

– Generellt sett så vet jag att kommuner inte tar så stor hänsyn till detta om det inte kommer över 50 procent av valmanskåren. Och det är väl där någon magisk gräns ligger, plus minus x procent, sa Torbjörn Bood tidigare under valdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstningen i Grums

Mer i ämnet