Grums kommunalråd Leif Haraldsson (S) berättar om den nya satsningen på att förbättra folkhälsan. Foto: SVT

Grums kommun satsar miljoner på att förbättra folkhälsan

Publicerad

Grums kommun har haft stora bekymmer med psykisk ohälsa bland invånarna och självmordsstatistiken har varit högst i Sverige.

Nu startas ett nytt projekt för att förbättra folkhälsan för ungdomar och unga vuxna sedan samordningsförbundet Samspelet har beviljat en ansökan som ger kommunen totalt 2,5 miljoner kronor över fem år.

Sedan 2016 har Grums kommun arbetat hårdare för att försöka förbättra situationen med psykisk ohälsa i kommunen och nu kan ytterligare ett steg tas genom det nya pilotprojektet ”Tilitsbyrån”.

500 000 kronor per år

Kommunen får 500 000 kronor årligen i fem år för att långsiktigt kunna arbeta med folkhälsan. En processledare ska anställas och tanken är att skapa en plattform för samarbete där målgruppens behov ska bemötas. Målgruppen är kommunens invånare i åldern 15-29 år.        

Representanter från arbetsförmedling, försäkringskassa och samordningsförbundet Samspelet kommer också att vara involverade i arbetet.

– Det här blir jättebra för Grumsborna, säger kommunalrådet Leif Haraldsson (S).

Se kommunalrådet Leif Haraldsson (S) och Martin Karlsson, områdeschef kultur och fritid, berätta om satsningen i videon här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.