Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektledaren Helene Tivemark och lärarna Linda Gull och Hanna Jakobsson Sourander ser framemot att åka till riksdagen. Foto: Elin Johansson/SVT

Grumsprojektet Läsande förebilder till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Läsande förebilder startade för tre år sedan på Jättestenskolan i Grums. Projektet har utvecklats och nu ska projektgruppen åka till riksdagen för att berätta om det.

– Kul att få berätta vad man har gjort, Linda Gull, mentor för femteklassare.

Projektet syftar till att inspirera fler unga till läsning och kom till när en bibliotekarie på biblioteket i Grums ville högläsa för en klass på skolan.

Det som började med högläsning för femte- och åttondeklassare tillsammans med Grums bibliotek har utvecklas till högläsning även på förskola och äldreboenden. Eleverna i åttan fick också en föreläsning kring högläsningsteknik.

– Det har varit många bra förebilder i det här, säger Hanna Jakobsson Sourander, mentor för åttorna.

Hon förklarar att personer med dyslexi också har varit involverade i både läsande och lyssnande.

– Det väcker sidor hos folk som de inte trodde de hade från början. När man får se det känns fantastiskt, säger Hanna Jakobsson Sourander.

Projektet ska utvecklas

Planen är att fortsätta utveckla projektet.

– Man tänkte att det var ett litet projekt och det var lite jobb för oss pedagoger, men det blev ett fantastiskt projekt, säger Linda Gull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.