Hör Filipstads kommunalråd Per Gruvberger (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) om höstbudgeten. Foto: SVT

Gruvberger (S) om tillskottet: ”Alltid något”

Publicerad

Filipstads kommunalråd Per Gruvberger (S) har tidigare sagt till SVT att det behövs 50 miljoner kronor för att klara av kommunens ekonomi. När höstbudgeten presenterades idag stod det klart att man får cirka 13.
– Ja, det här är alltid något och det är glädjande att höra att Damberg säger att han är väl medveten om att det behövs mer pengar på sikt för att klara det här uppdraget, säger Per Gruvberger.

Filipstad som i många år larmat om ekonomiska bekymmer till följd av ett stort flyktingmottagande har lovats extra stöd från staten. Tidigare löftet om 38 miljoner stoppades i och med Moderaterna och Kristdemokraternas budget.

– Totalt blir det nu uppemot 13 miljoner, 38 miljoner hade varit en mer lagom siffra för att klara det uppdrag vi har. Nu har man ju även lagt in pengar i arbetsmarknadsinsatser som också rök i moderat- och kd-budgeten som man återställer till viss del och till exempel finns det pengar till extra tjänster, säger Per Gruvberger(S)

Av den totala summan på 13 miljoner kronor är 6,9 miljoner en satsning på att motverka segregation. 1,6 miljoner är bidrag till kommuner för högt flyktingmottagande, resterande är det generella tillskottet till välfärden.

Hur stora hål återstår att fylla?

– Det här hjälper till att klara 2020, men på sikt behöver vi mer.

När det gäller budgeten som helhet är Per Gruvberger nöjd med att den är inriktad på äldre och glesbygd.

– Den har en bra profil. Den riktar sig mycket till de befolkningsgrupper som finns i Filipstad.

Vad saknar du i budgeten?

– Jag är besviken på att de fyra partierna inte kan komma överens i diskussionen om integration. Framförallt är jag fundersam på att Centerpartiet, som vill ha en större del anhöriginvandring, inte ser behovet av att det då följer med mer resurser, säger Per Gruvberger (S). 

I klippet ovan hör du Per Gruvberger och inrikesminister Mikael Damberg kommentera budgeten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer