”Segregationen kommer inte minska”

Publicerad

De pengar som regeringen anslår i budgeten för att motverka segregation är alldeles för lite. Det menar Filipstads integrationssamordnare som nu ser att segregationen snarare kommer att öka än minska.

– Beslutet att vi skulle få 6,9 miljoner togs väl redan för tre år sedan fast vi var egentligen lovade 38 miljoner. Det här är uselt, säger Jim Frölander som är integrationssamordnare i Filipstad.

I den socialdemokratiska regeringens vårbudget 2018 anslogs närmare 20 miljarder kronor under en tioårsperiod för att motverka segregationen i samhället. En av de kommuner som skulle få ta del av pengarna var Filipstad. Men efter valet hösten 2018 rev riksdagen upp budgeten och antog i stället ett budgetförslag som lagts av M och KD och om innebar att anslagen i det närmaste ströps helt.

– Den nuvarande regeringen lovade återställa anslagen. Men det här är ju närmast spiken i kistan, säger Jim Frölander om de pengar som anslås i årets höstbudget.

Får en tredjedel

För åren 2018 – 2020 skulle Filipstad ha fått totalt 66 miljoner kronor i anslag för att motverka segregation. Nu blir det i stället inte mer än runt 21 miljoner kronor under treårsperioden.

– Segregationen kommer ju inte att minska. Vi har helt enkelt inga pengar att arbeta med, inga pengar att utbilda de människor som behöver utbildas i de här grupperna, de finns inte.

Vad händer då med det utanförskap som de här pengarna skulle motverka?

– Det säger väl sig självt. Vad kan man göra med 6 miljoner när man måste spara 80 samtidigt? frågar sig Jim Frölander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer