Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ta det ordentligt försiktigt om du ska ut i trafiken” – se vad meteorolog Pererik Åberg säger om vädret som kan ställa till det rejält i Västsverige kommande dygn. Foto: SVT

SMHI varnar för snöfall och ishalka – stökigt väder väntar första veckan med sportlov

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas bli en rejält snöig start på veckan i Värmland och Dalsland med gul snövarning från SMHI. På västkusten är dessutom orange varning utfärdad för plötslig ishalka.

För många i Västra Götaland har sportlovet nu dragit igång, och med det kan en hel del trafik vara att vänta. Samtidigt drar veckan igång med vädervarningar från SMHI.

På västkusten, från Lysekil i norr till Kungsbacka i söder och en bit inåt land, kan det bli rejält halt på vägarna från och med tidigt måndag morgon. Här har SMHI utfärdat orange varning för plötslig ishalka, den näst högsta på skalan.

Mycket snö väntas – upp till 20 centimeter

Förutom glashala vägar och trottoarer finns det risk för isbeläggning på luftburna ledningar med strömavbrott som följd.

I nordligaste Götaland kommer nederbörden främst som snö. Störst snömängder väntas i Dalsland och delar av Värmland. Här har en gul varning för kraftigt snöfall utfärdats.

Det är framförallt under måndagskvällen och natten mot tisdagen som snöfallet väntas bli som mest intensivt och kan lokalt ge upp till två decimeter nysnö.

Gul varning för ishalka i stora delar av Götaland

Snöfallet sprider sig över hela Götaland och till Svealand.

Gul varning för plötslig ishalka gäller också i stora delar av inre Götaland och delar av östra Götaland, samt stora delar av Kronobergs län och delar av östra Kalmars län.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog om vädervarningarna – gul, orange och röd. Foto: SVT, Johan Nilsson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.