Foto: SVT

Hälften av personalen på Klarälvsgården saknar utbildning

Publicerad

Drygt hälften av behandlingsassistenterna på Klarälvsgården utanför Deje saknar rätt utbildning. Det visar en rapport från Statens institutionsstyrelse som SVT Nyheter tagit del av.
– Man önskar ju att de haft rätt utbildning men mycket handlar om personliga egenskaper, säger institutionschefen.

Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver tvångsvård och behandling av ungdomar på 24 platser i landet. I rapporten, som publicerades i juni i år, framgår att 57 procent av behandlingsassistenterna på SiS-ungdomshemmen i landet saknar den formella kompetensen för arbetet.

”Personliga egenskaper viktiga”

På Klarälvsgården i Värmland är motsvarande siffra något bättre. Trots det saknade 53 procent av av de 34 behandlingsassistenterna på Klarälvsgården rätt utbildning enligt rapporten.

– Det var svårt att rekrytera i flyktingkrisens spår. Vi har haft tuff konkurrens från de privata hemmen, säger institutionschefen Leif Nilsson.

Tycker du att det här är ett problem?

– Även om de saknat utbildning är det kompetent personal det handlar om. Man önskar ju att de haft rätt utbildning men mycket handlar om personliga egenskaper och jag har inte varit varit bekymrad.

Studier på arbetstid

Enligt Leif Nilsson är problemet med de låga utbildningsnivåerna på Klarälvsgården nu på väg att lösas. Fem anställda har blivit validerade under året. De har bland annat studerat på arbetstid och fått examensbevis som motsvarar den tvååriga utbildningen till behandlingspedagog. Ytterligare fem anställda kommer att få samma utbildning nästa år.

– Vi märker också att det är lättare att rekrytera idag. Vi fick 38 sökande när vi annonserade senast och tre personer kommer att anställas. Om ett år kommer vi att ha närmare 90 procent utbildade behandlingsassistenter på Klarälvsgården, säger Leif Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#DEUTSTRAFFADEBARNEN

Mer i ämnet