Yoga kanske kan vara ett sätt att få kontakt med självet och på så vis göra mer medvetna val Foto: SVT

Hållbar hälsa – viktigt för planeten

Publicerad

Din egna hälsa kan påverka hur planeten mår, det menar författaren Catarina Rolfsdotter-Jansson. Hennes besök i stan är en del av Globala Karlstad som arrangeras av Sida och Karlstads kommun.

– Innerst inne vill alla att planeten ska överleva, ändå fattar vi dåliga beslut, säger Catarina Rolfsdotter-Jansson.

Catarina Rolfsdotter-Jansson är yogainstruktör, journalist och författare. Åhörarplatserna var fyllda till bredden när hon föreläste på Karlstad CCC om hur man tar hand om sig själv och planeten. En av hemligheterna är kontakt med självet.

Foto: SVT

Efter föreläsningen deltog de flesta av åhörarna i ett yogapass med syfte att öka närvaron hos individen. Något som Catarina Rolfsdotter-Jansson menar är viktigt för hållbarheten även i ett globalt perspektiv.

– I yogan har jag märkt att mina elever lever mer efter sina värderingar. Glappet mellan det de känner, och det de gör, är mindre än innan de började med yoga, säger hon.

Foto: SVT

Hon säger att det är fullt möjligt att leva hållbart, trots att det kan kännas svårt.

– Vi flyger till Thailand fastän vi vet att vi smälter sju kvadratmeter polaris, för att det är billigt och alla andra gör det. Men om vi blir mer medvetna om hur vi känner innerst inne fattar vi färre dumma beslut, säger hon.

Globala Karlstad pågår fram till den 21 oktober och arrangeras av Karlstads kommun och biståndsorganisationen Sida. Syftet är att lyfta Agenda 2030 som är FN:s globala mål om en hållbar utveckling.

Agenda 2030/Globala Karlstad

2015 antog världens stats- och regeringschefer Agenda 2030 i FN. Agenda 2030 är en ny utvecklingsagenda med 17 globala mål för hållbar utveckling.

År 2011 blev Karlstads kommun utsedd till Global kommun av biståndsmyndigheten Sida. Syftet är bland annat att uppmuntra till att tänka globalt och handla lokalt, och få fler att intressera sig för global utveckling och minskad fattigdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.