Hör mer om vad man hoppas projektet ska ge. Foto: SVT

Hållbar skolmatsal ska minska matsvinnet

Uppdaterad
Publicerad

En omgjord restaurang på Rudsskolan i Karlstad ska locka fler elever till matbordet. Förändringen är en del i ett hållbarhetsprojekt hos Livsmedelsverket. 

Från kommunen hade man noterat att eleverna på Rudskolan i Karlstad valde andra alternativ än skollunchen och bestämde sig med att jobba med måltidsmiljön för att få fler elever att äta i matsalen. Så när eleverna på Rudsskolan i Karlstad kom tillbaka efter höstlovet var det till en renoverad matsal.

”Fler vill äta där nu”

Eleverna har fått tycka till om vad som behövde förändras för att öka matlusten i skolan.

– Många fler känner sig bekväma i matsalen nu och vill äta där och jag tror att matsvinnet har minskat efter renoveringen, säger Rasmus Johnsson som är ordförande vid elevrådet på Rudsskolan. 

För en hållbar miljö

Syftet med projektet är att utveckla hållbara skolmatssystem och skulle kunna leda till riktlinjer för alla landets kommuner i framtiden enligt Livsmedelsverket.

– Några av de största utsläppen kommer från livsmedelssystemet så vi behöver förändra hur vi producerar, lagar och äter mat, säger Elin Sandström, koordinator på Livsmedelsverket.

Nyfikenhet att prova ny mat

Karlstad är en av fyra kommuner i landet som deltar i projektet ”ett nytt recept för skolmåltider” som finansieras av statliga Vinnova. 

– Vi jobbar mycket med att eleverna ska känna en nyfikenhet efter att prova nya saker, lite mer hälsosamma och hållbara alternativ, berättar Fredrik Lundquist, Karlstad kommuns kostchef för skola och förskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.