Annette Egborg i Skattkärr älskar halloween. Foto: SVT

Halloween är det bästa hon vet: ”Svårt att begränsa mig”

Uppdaterad
Publicerad

Halloween är en högtid som blir allt populärare att fira även i Sverige. För en del är det höjdpunkten på året att med allt från pumpor till gravstenar och spöken som låts härja fritt i trädgården. Men även de allra mest insatta är inte helt överens om vilken dag det är som gäller för halloweenfirandet.

Hemma hos Annette Egborg i Skattkärr är det spöken, spindlar och monster som hälsar välkommen i hallen vid den här tiden på året. För halloween är det bästa hon vet.

– Jag älskar halloween, så jag har väldigt svårt att begränsa mig, och går verkligen ”all in” när jag kommer in i en affär som har halloween-prylar. Jag vill ha allt, säger Annette Egborg.

Halloweenkultur

Letar tillfällen att fira

Intresset för att fira Halloween verkar växa i Sverige för varje år.

– Jag tror folk gärna letar efter tillfällen att fira och halloween är väl ett jättebra tillfälle, säger Hanna Kjellén som är ansvarig för en butik som säljer prylar för maskerad och fest.

Vill att folk ska kolla

Annette Egborg ser till att utöka sin samling med något nytt varje år. I år med en stor vålnad med blinkande ögon som mullrar i hallen och några uppblåsbara pumpor i trädgården. All utsmyckning lockar många som går förbi att stanna till.

– Jag tycker det roligt när jag står i köket och ser folk stanna för att kolla. Det är väl lite den effekten jag vill ha, säger hon.

Delade meningar om datum

Men så är det det där med när man ska fira halloween.

– Ja, det vet inte ens vi som jobbar med det, säger Hanna Kjellén. Det brukar nog vara lite olika från år till år beroende på vilken veckodag som är den 31 oktober.

Fast Annette Egborg är helt säker.

– Den 31 oktober. Även om paraden som ordnas i kommunen är helgen före för att skilja det från alla Helgons dag. Sedan är det en del som tycker att man ska gå på fredagen, men jag tycker det är den 31 oktober som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halloweenkultur

Mer i ämnet