Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad hammaröborna själva tycker om tryggheten på ön. Foto: SVT

Hammarö kommun är tryggast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Genom att väga samman antalet personskador, bränder i byggnader, anmälda våldsbrott och anmälda stöld- och tillgreppsbrott har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR) rankat landets kommuner i en ny undersökning om trygghet.
Hammarö hamnar på första plats som tryggast i Sverige.

– Vi kan se att pendlingskommuner generellt ligger i topp på den här listan. Det beror förmodligen på att de har något färre invånare än genomsnittskommunen, och att det är många personer i de kommunerna som är i arbetsför ålder, och att de kanske inte vistas i kommunen hela dygnet utan kanske arbetar på annat ställe, säger Greta Berg är expert på brottsförebyggande frågor på Sveriges kommuner och regioner till Ekot.

”Återvändsgränd”

Hammaröborna själva tror att grannsamverkan, polisnärvaro och det faktum att Hammarö är en ö spelar roll för tryggheten i kommunen.

– Det kan ju vara en återvändsgränd här. Drar de på kan de lätt spärra av vägarna och då är det sjön som gäller. Då är det kanske inte så lockande, säger hammaröbon Leif Friberg.

Andra värmländska kommuner i botten

Göteborg hamnade på plats 98, Malmö på plats 152 och Stockholm på plats 226.

I botten finns Malung-Sälen, vilket kan förklaras av att turismperioden där leder till fler skador och polisanmälningar.

Munkfors hamnar på plats 285 av Sveriges 290 kommuner när det handlar om otrygghet. Filipstad ligger på plats 286.

Samtliga kommuner i botten har färre än 10 000 invånare och ligger relativt långt från en storstad,

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer