cellist

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars-Inge Bjärlestam från Arvika representerar Sverige vid Europas största stråkmusikfestival, ESTA – European String Teachers Association. Foto: SVT

Han håller masterclass i cello i Portugal

Publicerad

Under helgen är Lars-Inge Bjärlestam från Arvika i Portugal och representerar Sverige vid Europas största stråkmusikfestival. Där ska han hålla i workshops och leda en så kallad masterclass. Han ska inför kunnig publik visa upp sin pedagogik i ämnet cello.

– För oss som undervisar stråkmusik på olika nivåer så är det här jättestort, säger Lars-Inge Bjärlestam, lektor vid Musikhögskolan Ingesund utanför Arvika.

Det är Svenska stråklärarförbundet som varje utser en person som representerar Sverige vid festivalen ESTA, European String Teachers Association. Där träffas stråkmusiker, pedagoger och instrumentmakare från hela Europa för att inspireras och utbyta erfarenheter.

– Jag hoppas kunna förbättra min egen undervisning och dela med mig tips och ideér från mitt sätt att undervisa, säger Lars-Inge Bjärlestam.

Från Ingesund åker en pedagog och en student. Studenten heter Mikael Bohlin och är nyutexaminerad cellist. Nu fortbildar han sig vid Ingesund och inför resan till Porto träffades lärare och elev för en sista repetition när SVT var på besök.

Repeterar inför resan

De två cellisterna plockar fram stråkar och noter och tar sig an verket Sinfonia concertante av Sergej Prokofjev. Ett verk, som sägs vara det svåraste som skrivits för cello, berättar Mikael Bohlin.

– Du måste verkligen veta och dubbelkolla att du gör rätt, hela tiden. Det är väldigt svår musik, inte så intuitivt, säger Mikael Bohlin.

En sista repetition inför avresan till Europas största stråkmusikfestival i Portugal. Foto: SVT

Efter flera år som lärare och elev ska de nu göra undervisningen ”live” inför publik, på Europas största stråkmusikfestival.

– Jag känner mig väldigt ödmjuk inför den här uppgiften, säger Lars-Inge Bjärlestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.