Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Hebbe gör scendebut tillsammans med Georg Riedel 2003. Hundra barn från Klässbols skola sjöng tillsammans med den kände jazzmusikern och kompositören. Foto: SVT

21 år sedan Georg Riedel stod på scen med barnen i Arvika

Publicerad

Barnen ska ha det absolut bästa när det gäller musik. Så tänkte Lars-Inge Bjärlestam och Ulrika Hebbe när de i februari 2003 bjöd in kompositören Georg Riedel till Arvika.

– Jag minns hur han njöt av att ha alla barnen omkring sig, berättar producenten och musikern Lars-Inge Bjärlestam.

Det stod över hundra låg- och mellanstadiebarn på scenen tillsammans med Georg Riedel. Det var barn från Klässbols skola som övat och övat inför konserten på Ingesunds musikhögskola.

En av barnen var Maria Hebbe. Hon gjorde tidig scendebut som femåring tillsammans med den välkända jazzmusikern och tonsättaren.

– Att få göra premiär med Georg Riedel var ju något extra. Det är stort, säger hon och ler.

Fick uppleva musikhistoria

På scenen, bredvid Maria, stod Malin Axelsson som extra stöd för den lilla femåringen.

– I efterhand så tänker man att vi fick uppleva musikhistoria, säger Malin Axelsson som regisserade och hjälpte hundra barn under konserten.

Se bilder från scenframträdande då och hör Malin, Maria och Lars-Inge berätta i klippet.

Sjunga Emil och Pippi

Som musiker hade Lars-Inge Bjärlestam träffar Georg Riedel i andra konsertsammanhang. Nu ville han ge barnen i Arvika möjlighet att sjunga de välbekanta sångerna från Emil och Pippi tillsammans med kompositören själv.

– Jag nynnande lite på en Pippi-låt och barnen visste direkt. Åh, är det han sa dom, berättar Lars-Inge Bjärlestam och skrattar.

Den 26 februari dog Georg Riedel 90 år gammal och minnena från det musikaliska mötet mellan barnen och en älskad musiker och kompositör gör sig påminda.

– Han var där, i lilla Arvika med alla barnen och de fick sjunga med honom. Det känns fint att få ha varit med om det, säger Malin Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.