Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör systrarna berätta om planeringen av ”Smilbilsturné” och se hur musikglädjen spred sig i museiparken vid premiären i Karlstad. Foto: Marcus Paulsson

The Hebbe Sisters åker Smilbil runt Vänern

Publicerad

Det började med en ansökan till Kulturrådet om coronavänligt evenemangsstöd. Det ledde till att The Hebbe Sisters från Arvika nu packar en husbil, bjuder på gratiskonserter och rullar på vägarna runt Vänern med sin så kallade Smilbil.

– Det blir nio städer på fem dagar och tio konserter, så det blir en härlig rutt runt Vänern, berättar Josefine Hebbe.

Efter premiären i Museiparken i Karlstad rullar Smilbilen vidare mot Kristinehamn. En husbilsturné är nytt på mer än ett sätt för systrarna Hebbe för de hör inte till de som åkt på husvagnsemester med familjen som barn.

– Nej, vi är snarare turnébarn. Vi åkte med mamma och pappa som turnerade omkring, men då åkte man i en vanlig bil, berättar Emelie.

Alla tre är eniga om att det kommer bli lite av ett äventyr att resa och bo trångt tillsammans.

– Jag hoppas det kommer att gå bra, säger Maria Hebbe med glimten i ögat. Vi har gjort listor med tydlig arbetsfördelning och matplanering och så för att vi inte ska börja tjafsa om detaljer.

Kläcktes under coronapandemin

Idén om att åka på husbilsturné kom från Josefine när hon märkte hur människor verkligen behövde musikglädje efter isoleringen under corona.

– Smilbilen, det där ordet bara kom till mig. Jag tänkte att vi ska bo i en husbil och bara hoppa ut och ha konserter, berättar hon med yviga gester och ett brett leende.

Vid premiären möttes de mycket riktigt av många breda leenden och flera i publiken dansade glatt med i gröngräset utanför Värmlands museum.

Hör systrarna berätta om planeringen av ”Smilbilsturné” och se hur musikglädjen spred sig i museiparken vid premiären i Karlstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.