Anders Johansson, från fackförbundet Byggnads bli nytt kommunalråd i Kil Foto: SVT

Han kan bli nytt kommunalråd i Kil

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet kan Anders Johansson, från fackförbundet Byggnads bli nytt kommunalråd i Kil. Han är en av flera värmländska socialdemokratiska politiker som rekryterats just från Byggnads.
– Det betyder förstås att man får större inflytande för är man med kan man påverka, säger Anders Johansson som kommer att vara socialdemokraternas förstanamn på valsedlarna till kommunvalet i Kil i september.

Från LO-förbundet Byggnads kommer flera lokala politiker i Värmland.

Leif Haraldsson (S), kommunalråd i Grums, har också jobbat som ombudsman vid Byggnads. Kommunalrådet i Arvika Peter Söderström (S) har varit förtroendevald i samma fackförbund. Lars Mejern Larsson (S), som är etta på de värmländska Socialdemokraternas riksdagslista kommer också från Byggnads. Och i Hagfors, väntas Byggnads ombudsman Tomas Pettersson bli socialdemokratiskt kommunalråd.

– Det är personligt engagemang bland de som är förtroendevalda i Byggnads vi har haft en stark drivkraft i Värmland historiskt, säger Anders Johansson.

De som kallar Byggnads avdelning för sossefabriken, vad säger du till dem?

– Det får de gärna säga, jag skäms inte över att vara sosse, säger han.

Samarbetar med Centern

Men det är tillsammans med Centerpartiet som partiet styrt i Kil de senaste åren och mycket talar för ett fortsatt samarbete också efter valet.

– Vi har principen att vi går till val var och en för sig, men man kan inte säga annat än att det varit lyckat, väldigt lyckat, och med bra personkemi mellan de här två partierna, säger Anders Johansson.

Han ser stora möjligheter att samarbetet med Centern fortsätter.

Tidiga vallöften

Anders Johansson säger att han kommer att lyssna och jobba för samförstånd, men redan nu ger han några vallöften: om att ha fortsatt ordning på ekonomin men ändå göra satsningar på skolor, vägar och framförallt äldreomsorg.

– Vi kommer att bygga ut äldreomsorgen utifrån det behov som finns. Vi har ju en åldrande befolkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.